شاید برای شما یا نزدیکانتان اتفاق افتاده باشد که در طی زمان بارداری ناگزیر از سفر هوایی باشید؛ بسیاری از زنان سعی می کنند که در طول دوره بارداری از سفر هوایی پرهیز کنند زیرا تغییراتی که در بدن آنها رخ می دهد ملاحظاتی را به همراه خواهد داشت و مراقبت های پزشکی خاصی می طلبد. مهمترین این تغییرات افزایش مایع بین بافتی، افزایش حجم رحم و وزن آن، افزایش و سنگینی پستانها، وزن جنین و حجم مایع آمنیوتیک است.
با همه ی این مسائل و با توجه به این نکته که بطور کلی مسافرت هوایی به دلیل کوتاهی مدت زمان سفر پر طرفدار است، در میان زنان باردار نیز هوادارانی دارد و به شرط رعایت نکات ایمنی می تواند مزایایی هم داشته باشد. اما با این حال اگر باردار هستید، بهتر است قبل از رزرو بلیط هواپیما برای سفر با پزشک خود مشورت کنید.
حاملگی-در-سفر-پارادیس-سیر
بهترین زمان برای مسافرت
بهترین دوره در سه ماهه دوم یا نیمه بارداری است یعنی بین 14 و 28 هفته.بیشتر اورژانسهای بارداری در سه ماهه اول و سوم اتفاق می افتد. بعد از 28 هفته تحرک مشکلتر می شود و نشستن برای مدت طولانی نیز سخت می باشد. اما طی نیمه بارداری ،انرژی بازگشته و تهوع بارداری اتمام یافته و هنوز تحرک راحت است. اغلب سریعترین راه مسافرت بهترین است . اما اگر با هواپیما میخواهید سفر کنید این قسمت را حتما مطالع کنید :سفر در هفته های آخر بارداری به هیچ وجه توصیه نمیشود و حتی از هفته 36 بارداری به بعد، کادر پرواز هم اجازه سفر نمیدهند. حتما خانم باردار باید زیر نظر پزشک باشد و احتمال زایمان زودرس را به وجود نیاورد. در این ماهها بهتر است در شهر و خانه خودتان تفریح کنید
در بارداري قبل از مسافرت با هواپیما حتما باید با پزشکتان مشورت کنید. از او بپرسید که پرواز با هواپیما خطری را متوجه شما یا جنینتان میکند یا خیر و آیا شما شرایط سفر را دارید؟ به عنوان مثال به خانم دارای دیابت حاملگی یا جنینهای چند قلو توصیه نمیشود با هواپیما سفر کنند. خانمهایی هم که سابقه آمبولیهای وریدی یا مشکلات عروقی در پا دارند نباید با هواپیما سفر کنند.
سفرهای هوایی میتواند باعث زایمان زودرس شودT این اتفاق به خصوص در 6 هفته آخر حامگی احتمال بیشتری دارد.
ممکن است پرواز با هواپیما در مادران باردار تنگی نفس و استرس ایجاد کند که این استرس کاملا به جنین منتقل میشود و میتواند باعث کمبود اکسیژن برای جنین هم بشود.
بعضی از خطوط هوایی به هیچ وجه اجازه سفر به خانمهای باردار را نمیدهند. بعضی از خطوط هوایی هم برای سفر از شما درخواست تایید پزشکتان را دارند. قبل از تهیه بلیت در این مورد تحقیق کنید.
اگر تصمیم به مسافرت خارج از کشور را دارید، در نظر داشته باشید که بعضی از بیمههای خارجی که معمولا مسافران را تحت پوشش قرار میدهند، در مورد خانمهای باردار محدودیت دارند.
اگر بلیت درجه یک تهیه نمیکنید و قرار است مدت زیادی در پرواز باشید موقع تهیه بلیت یا دریافت کارت پرواز به خدمه پروازدر مورد وضعیتتان اطلاع دهید تا به شما صندلی ردیف اول یا صندلی کنار درهای خروج اضطراری را بدهند تا فضای دراز کردن پا را داشته باشید و به شکمتان کمتر فشار بیاید.
صندلی کنار راهرو هم به شما اجاز میدهد برای رفتن به توالت (که ممکن است به طور مکرر پیش بیاید) مشکل کمتری داشته باشید.
نکاتی که در تعیین مجوز پرواز برای بارداران دخیل هستند
آیا خانم های باردار میتوانند با هواپیما مسافرت کنند
* دو عامل مهم در تعیین صدور مجوز پرواز، سنگینی ناشی از بارداری و مدت زمان پرواز است.
نشستن طولانی در صندلیهای هواپیما در پروازهای دراز مدت و عدم تحرک، خود ممکن است باعث بروز لختههایی در سیاهرگهای ساق پا شود و عوارض ناگواری را به وجود آورد.
از این رو هر چقدر طول پرواز بیشتر و سنگینی مادر زیادتر باشد، صدور مجوز پرواز با محدودیت های بیشتری مواجه خواهد شد.
* خطر زایمان زودرس و سقط جنین نیز برای خانم هایی که در ۳ ماهه سوم بارداری هستند وجود دارد؛ از این رو اغلب به این افراد توصیه می شود از سفرهای هوایی اجتناب کنند. طبق نظر پزشکان و متخصصان بهترین زمان برای پرواز زنان باردار ۳ ماه دوم بارداری (۱۸ تا ۲۴ هفتگی) است؛ در این دوران خطر سقط جنین یا زایمان زودرس بسیار کمتر از سه ماه ی اول و آخر بارداری است.
* اگر به آنمی یا کم خونی شدید مبتلا هستید، پیش از پرواز با پزشک خود مشورت کنید. چرا که در این حالت سطح گلبول های قرمز خونتان پایینتر از حد نرمال است و آهن موجود در رنگدانه های خون که حمل کننده ی اکسیژن در بدنتان است، به خوبی عمل نمی کند.
نکاتی که در حین پرواز باید رعایت کنید
* جوراب بپوشید و در زمان نشستن به طور متناوب پاهایتان را حرکت دهید.
* کمربند ایمنی را زیر شکم و روی ران هایتان ببندید و از صندلی های کنار پنجره که راحت ترند استفاده کنید.
* هر نیم ساعت چند قدم راه بروید یا عضلات پاهایتان را به طور متناوب و با قدرت منقبض کنید تا مانع از تشکیل لخته در سیاهرگ ها شوید.
* کمتر از نوشیدنی های حاوی کافئین مثل قهوه و نوشیدنی های گازدار استفاده کنید.
* در طول پرواز در فواصل منظم آب بخورید.
* فراموش نکنید طول پروازتان هر قدر که باشد، اگر دارای عوامل خطرزای بیشتری برای ایجاد DVT هستید؛ ممکن است به شما توصیه شود که در روز پرواز و چند روز بعد، هپارین (داروی تزریقی که میل به تشکیل لخته خون را کاهش می دهد) مصرف کنید. از این رو نامه ی پزشکتان را جهت حمل داروها به داخل هواپیما همراه داشته باشید.
عوامل خطری که نیاز به مراقبت و توجه ویژه در طول سفر دارند، شامل موارد زیر هستند:
کمخونی شدید
بیماریهای قلبی
بیماریهای تنفسی
خونریزی
شکستگی استخوان قدیمی یا جدید