هواپیما یا طیاره نوعی هواگرد ثابتبال است که توسط موتور جت یا پیستونی به پرواز در میآید. هواپیماها در اندازهها، نوعها و کاربردهای گوناگونی وجود دارند. طیف گسترده استفاده از هواپیماها شامل استفادههای تفریحی و گردشگری، حملونقل عمومی، نظامی و تحقیقاتی است و برخی نیز تولید شدهاند تا از راهدور به وسیلهٔ یک کامپیوتر کنترل شوند؛ همانند پهپادها.
در این میان هواپیما های مسافربری خود به چند دسته تقسیم میشود . هواپیماهای مسافربری رو می شه از لحاظ های مختلفی تقسیم بندی کرد. گاهی اوقات این نوع از هواپیما بر اساس بردشون تقسیم بندی می شوند و گاهی هم از لحاظ اندازه. در زیر به معرفی انواع تقسیم بندی و هواپیماهای موجود در هر تقسیم بندی می پردازیم.
انواع هواپیما
اولین نوع تقسیم بندی بر اساس اندازه است :
۱- پهن پیکر :
هواپیمای پهن پیکر یک هواپیمای بزرگ مسافربری است که در سالن مسافرین آن دو راهرو وجود دارد و در اصطلاح به آن هواپیمای دو راهرویی میگویند. عموماً هواپیماهای مسافربری پهن پیکر، بدنهای با قطر ۵ تا ۶ متر دارند. در این نوع هواپیماها، در سالن اصلی، مسافران در ۷ تا ۹ صندلی در کنار یکدیگر مینشینند و در کل توانایی حمل ۲۰۰ تا ۸۵۰ مسافر را دارد. بزرگترین هواپیمای پهن پیکر جهان، دارای عرضی بیش از ۶ متر است و میتواند بیش از ۱۱ مسافر را در یک ردیف، پهلو به پهلو جای دهد. هواپیماهای پهن پیکر بصورت گستردهای برای حمل بار و دیگر کارهای خاص مورد استفاده قرار میگیرند.
در مقابل، هواپیماهای مسافربری تنگ پیکر دارای قطری در حدود ۳ تا ۴ متر هستند و یک راهرو دارند و تعداد صندلیهای آنها بین ۲ تا ۶ عدد کنار هم است.
هواپیماهای پهن پیکر در اصل برای بهرهوری بیشتر و در عین حال آسایش مسافران طراحی شدهاست. این هواپیماها به منظور انتقال هرچه بیشتر مسافران و در نتیجه سود و منفعت بیشتر گسترش یافتهاند. اینکه یک هواپیما چقدر مسافر را حمل کند، به شرکت هواپیمایی هم وابستهاست زیرا اندازه صندلیهای هواپیما را شرکت هواپیمایی تعیین میکند. برای مثال در پروازهای کوتاه مدت، تعداد صندلیها بسیار بیشتر است.
تعدادی از اینها به عنوان مثال شامل :Boeing 747Boeing 767Boeing 777Boeing 787
۲- باریک پیکر :
هواپیمای باریک پیکر (که با نامهای هواپیمای تک راهرو و هواپیمای لاغر پیکر نیز شناخته میشود) نوعی هواپیمای مسافربری با عرض کابین بدنه هواپیما سه تا چهار متری است. ردیف صندلیهای دو تا شش تایی به همراه ردیف تک صندلی میباشد. هواپیمای باریک پیکر برد پروازی کوتاهی دارد بطوری که برد کافی برای عبور از اقیانوس اطلس را ندارد.
نقطه مقابل این هواپیماها هواپیمای پهن پیکر است که هواپیمایی بزرگتری که معمولا از چندین کلاس مسافری تشکیل یافتهاست. قطر بدنه هواپیما های پهن پیکر بین ۵ تا ۷ متر است و راهرویی دوقلو دارد. یک هواپیمای پهن پیکر معمولی ممکن است دارای ظرفیت حمل مسافر از ۲۰۰ تا ۶۰۰ مسافر را دارا باشد. در مقابل بالاترین ظرفیت حمل مسافر هواپیماهای باریک پیکر متعلق به بوئینگ ۷۵۷-۳۰۰ است که محدود به ۲۸۹ نفر میباشد.
تعداد این گونه هواپیماهای مسافربری در دنیا زیاده که تنها بعضی از اون ها به عنوان مثال بیان شده.Boeing 737
تقسیم بندی دیگه ای که برای هواپیماهای مسافربری وجود داره که از لحاظ برد هواپیماها این تقسیم بندی صورت می گیره.
۱- کوتاه برد :
به مسیرهایی که پرواز اون ها کمتر از سه ساعت زمان ببره کوتاه برد گفته می شه. تقریبا مسافتی کمتر ۳۲۰۰ کیلومتر کوتاه برد تلقی می شه.
ایران ۱۴۰
۲- میان برد :
هواپیماهایی که مسیرهای اونها بین ۳ تا ۶ ساعت زمان ببره. تقریبا مسافتی بین ۳۲۰۰ کیلومتر تا ۶۴۰۰ کیلومتر رو طی می کنند A320
۳- بلند برد :
این گونه هواپیماها مسافت های ۶ تا ۱۲ ساعته رو طی می کنند که تقریبا فاصله هایی بین ۶۴۰۰ تا ۱۲۸۰۰ کیلومتر.Boeing 767Boeing 777Boeing 787A300/A310
۴- ماورای دور برد :
این هواپیما می تونه مسافت های بیشتر از ۱۲ ساعت رو طی کنه بدون توقف از هر جای دنیا به هرجای دیگه سفر داشته باشه.A380-800
تور تایلند فرصتی استثنایی برای علاقه مندان به تایلند می باشد. شما می توانید با انتخاب تور تایلند و انتخاب محل اسکان و از همه مهمتر نوع پرواز از سفری مطمئن لذت ببرید.